torstai 11. helmikuuta 2016

Kotisivulla työelämään?

Blogin ylläpitäminen on ollut näiden tähänastisten vuosien aikana todella mielekästä puuhaa ja myös erittäin haasteellista omalla tavallaan. Parisen viikkoa takaperin saimme äidinkielen kurssilla listan tehtävistä, jotka liittyvät tavalla tai toisella työelämään. Tehtävien joukosta iski silmään erityisesti ammattiblogin ja omien kotisivujen luominen, joiden avulla voi tuoda esille omaa osaamistaan ja persoonaansa. Päätin ottaa tietysti molemmat tehtävät vastaan, koska blogin ylläpitämisestä riittää kokemusta jo entuudestaan ja kotisivun tekeminen herätti mielenkiinnon.

Mahdollisuuksia kotisivujen tekemiseen löytyy netistä pilvin pimein, eikä tarvitse rasittaa aivojaan liiallisella etsimisellä ja näppäimistön naputuksella. Tutustua toki kannattaa eri sivustoihin, joiden avulla alkaa luomaan kotisivuaan, niin tarpeiden kuin osaamisenkin kannalta. Itse tietenkin aloittelijan askeleissa valitsin tunnetun ja melko yksinkertaisen sivuston, jonka kautta voi kuka tahansa alkaa rakentamaan kotisivuaan ilman kovia paineita ja syyllistäviä katseita, nimittäin Weebly.comin. 

Aloittaessasi kotisivun luomista täytyy valita ensimmäiseksi teema, jonka pohjalta voikin aika vapaasti lähteä rakentamaan oman tyylistä sivua. Teemaa pystyy myös vaihtamaan tarvittaessa myöhemin, jos se ei sittenkään iske silmään tai haluaa vain kokeilla huvikseen. Tietenkin mitä aikoo sivullaan aikoo julkaista tai pistää, niin se kannattaa olla ensimmäiseksi mietittynä.


Kansikuvien valitsemisessa meni tuhottomasti aikaa x 5, koska jokaiselle sivulle piti sellainen taikoa koneen kätköistä. Onneksi harrastukseni valokuvaajana on tuottanut pienoisen sadon kuvia, joista lähteä valitsemaan parhaat otokset ja asetella ne sitten kansikuviksi.


Kuten taisinkin jo alkuun mainita, niin sivun teeman voi jälkijunaan vaihtaa ylhäällä olevasta "Theme"-osiosta tai miksi sitä nyt haluaakaan sanoa. Sieltä pystyy myös muokkaamaan kätevästi sivuissa käytettäviä fontteja ja niiden kokoja, värejä yms. Valitettavasti omalla kohdallani tekstien muokkaaminen hieman takkuili ja jouduin vanhanaikaisesti muokkaamaan ne yksi kerrallaan... Rusinoiden rasahtelun pystyi melkein jopa kuulemaan viimeisten fonttien kohdalla ja verisuonet vain pullottivat päässä turhautumisesta.


Loin kotisivun hieman portfolio-tyylillä, joten lisäilin sinne hieman tietoa itsestäni, osaamisestani, koulutuksestani ja valokuvailustani. Huomasin myös hauskaksi yllätykseksi, että kotisulla voi myös pitää blogia, joten pystyn tekemään valokuvaus-aiheisia postauksia myös sinne. Suorastaan kätevää, jos jaksaa päivittämään sitä yhtä ahkerasti, (tai sitten ei) kuin tätä blogia. Kirjoittaminen ja kuvien lisääminen blogiin on helppoa ja hyvillä ideoilla tuo kotisivuille särmikkyyttä.


Jos olette kiinnostuneet kotisivujen tekemisestä ja haluatte sellaisen aloittaa hieman yksinkertaisemmin, niin suositten lämpimästi Weeblyä ja kyseinen sivusto tarjoaa myös haastetta kokeneemmillekkin kotisivujen pitäjille. Käykää ihmeessä tutustumassa kotisivuihini TÄSTÄ ja kertokaa ihmeessä mielipiteenne. Larz kiittää ja kuittaa!

6 kommenttia:

 1. weebly on todella kämäinen nettisivunteko-ohjelma, parempia html-pohjaisia sivuja osaavat tehdä nykyajan 12-vuotiaatkin. sivu ei todellakaan tarjoa haastetta kokeneemmillekin. on suorastaan naurun alaista että it-alaa opiskeleva tekee nettisivunsa niinkin alkeellisella ohjelmalla kuin weebly, jossa ei tarvitse miettiä mitään muuta itse kuin otsikko ja taustakuva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten mainitsinkin alussa, että en itse ole kotisivuja ennemmin tehnyt ja tämä tuntui itselle sopivalta sivustolta aloittaa. Netistä löytyy kuitenkin niin paljon vaihtoehtoisia sivustoja ja ohjelmia, niin jokainen onneksi voi valita millä päättää tehdä. :)

   Poista
 2. Hei mä voisin suositella sellasta palvelua ku Hostinger! Me tehtiin koulun kanssa sinne sivut ja sieltä löytyy niin kotisivukonettakin kuin Wordpressiä etcetc. Sinne voi kanssa ite näiden nettisivukielien kanssa rakentaa sivuaan. Tokihan Hostingerissa on se, että siellä täytyy maksaa jos haluaa parempia mutta se ilmasversiokin on ihan käypä!

  Ja mitä tuohon sivuun tulee ni siistiltähän tuo näyttää! Saako tuonne Weeblyyn muuten omia koodailuja lisättyä vai miten siellä se toimii?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia vinkistä ja täytyy kyllä varmasti jossain vaiheessa tutustua siihen palveluun paremmin. En nimittäin ole kovin taitava näiden nettisivukielien kanssa, joten pitää vain harjoitella ja harjoitella, että kehittyisi. :D Ilmaisversio toki aluksi voikin olla ihan hyvä, jos haluaa päästä kokeilemaan ja kehittämään siitä pikku hiljaa.

   Kiitosta paljon! Kyllä sinne pitäisi päästä tuota HTML/CSS-kieltä muokkaamaan ja lisäilemään, mutta en ole vielä siihen perehtynyt tiukan aikarajan vuoksi.

   Poista
 3. Kotisivujen ja blogin ylläpitämisessä vaaditaan html-koodien osaaminen ja niiden muokkaaminen. Jo pelkästään blogista huomaa niiden osaamattomuuden joten voi täysin yhtyä ensimmäisen kommentoijan mielipiteeseen. Jos ei kerran näitä koodeja osaa tehdä niin kolmannen vuoden opiskelijalle on aika moinen häveäpilkku. + hiusten värjäily noin sokkeeraavilla väreillä ei anna hyvää kuvaa kellekkään työnantajalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietenkin koodien osaaminen ja käyttäminen parantaa blogin/kotisivujen ulkonäköä huomattavasti. Olen blogissa yrittänyt omien taitojeni mukaan tehdä tarpeelliset muokkaukset ja tyytyväinen olen lopputulokseen. En usko missään lukevan, että kotisivujen tai blogin ylläpitämiseen vaaditaan kunnon standardit. Kunhan on itse tyytyväinen, niin se riittää.

   ps. En usko enää 2000-luvulla olevan niin tarkkaa, että minkä väriset hiukset ihmisillä on.

   Poista